Ovo je prvi simptom RAKA CRIJEVA: Nisu hemeroidi, ako vam se ovo dešava, ODMAH IDITE DOKTORU

– Tumor ili rak je definitivno najgora bolest 21 vijeka, i za sada još uvijek nema lijeka za nju. Mnoge osobe u današnje vrijeme imaju ovu bolest, idu na dugotrajne terapije koje na kraju i ne poluče baš neki uspjeh….

Bez sumnje, rak debelog crijeva najčešća je bolest te vrste. Zaista je alarmantna činjenica da je svaka druga osoba pogođena ovom bolešću. Danas ćemo raspravljati o indikacijama koje zahtijevaju vašu najveću pozornost. Za učinkovito rješavanje ozbiljnog problema raka debelog crijeva, ključno je posjedovati temeljito razumijevanje njegovih simptoma. Poznati kolorektalni kirurg dr. James Kinross dao je detaljan pregled značajnih pokazatelja s kojima bi se pojedinci trebali dobro upoznati.

Prisutnost krvi u stolici, osobito u odsutnosti hemoroida, potencijalno može značiti dublju zabrinutost. Kako bi proveo temeljitiji pregled, vaš liječnik može zatražiti uzorak vaše stolice kako bi potražio skrivenu krv, što može pomoći u ranom otkrivanju raka debelog crijeva. Prisutnost stalne ili trajne boli u trbuhu, zajedno s nadutošću, potencijalno može ukazivati ​​na rak debelog crijeva. Ključno je priznati da i druga medicinska stanja mogu dovesti do nelagode u želucu, ali je od vitalne važnosti ostati na oprezu zbog kontinuirane boli.

Neočekivani gubitak težine, koji se javlja bez ikakvih promjena u vašoj prehrani ili rutini vježbanja, može biti znak raznih zdravstvenih problema, uključujući rak debelog crijeva. Ako osjetite nagli i neobjašnjivi pad težine, važno je potražiti savjet zdravstvenih djelatnika za dodatne pretrage. Postojanje nelagode u trbuhu ili otkrivanje abnormalnih izraslina potencijalno može ukazivati ​​na prisutnost raka debelog crijeva kod pojedinaca. Iako se ovi znakovi često pokažu bezopasnima, oni mogu značiti rano stvaranje tumora u tijelu.

  • Da biste dali prioritet svom zdravlju i općem stanju, neophodno je zakazati termin kod svog liječnika opće prakse za sveobuhvatnu procjenu svake nedavno otkrivene ili povećane mase. Ostati budan i pozoran na indikacije koje vaše tijelo može prenositi od iznimne je važnosti, a ključno je odmah potražiti liječničku pomoć ako se pojave bilo kakvi zabrinjavajući simptomi ili promjene. Rano otkrivanje raka debelog crijeva značajno povećava vjerojatnost uspješnog liječenja i pozitivnih ishoda. Uzroci raka debelog crijeva su raznoliki i višestruki, bez jedinstvenog uzroka koji se može identificirati.

Međutim, određeni čimbenici povezani su s povećanim rizikom od razvoja ove bolesti, poput prisutnosti polipa, prethodne povijesti raka na drugim dijelovima tijela, obiteljske predispozicije za rak debelog crijeva, specifičnih upalnih bolesti crijeva i poremećaja koji utječu na imunološki sustav. Vjerojatnost razvoja kolorektalnog karcinoma izravno je povezana s duljinom vremena u kojem je osoba imala upalnu bolest crijeva. Rizik eskalira s oko 3% u prvih deset godina na 20% u sljedećih deset godina, a prelazi 30% u trećem desetljeću života. Rak debelog crijeva odgovoran je za 15% svih smrtnih slučajeva povezanih s rakom, a po smrtnosti je na drugom mjestu nakon raka pluća.

Stopa pojave raka debelog crijeva je 2 slučaja na 1000 osoba. Rak debelog crijeva gotovo podjednako pogađa muškarce i žene, iako je nešto veća prevalencija tumora debelog crijeva kod žena u odnosu na muškarce, s omjerom 1,1:1. S druge strane, rak rektuma je češći kod muškaraca, u omjeru 1,3:1. Rizik od razvoja kolorektalnih tumora raste nakon 40. godine života i najčešće se opaža kod osoba u dobi od 60 do 65 godina. Određene genetske mutacije otkrivene su u bolesnika s određenim vrstama raka debelog crijeva i rektalnog karcinoma, što naglašava utjecaj gena u određivanju nasljednih karakteristika. unutar naših stanica.

Trenutačno se radi na razvoju testova probira koji bi mogli otkriti ove specifične gene prije pojave raka. Rak debelog crijeva je povezan s povećanom ranjivošću kod pojedinaca koji jedu hranu bogatu mastima i kolesterolom. Suprotno tome, vjeruje se da prehrana koja obiluje vlaknima, žitaricama, mekinjama i žutim i zelenim povrćem može poslužiti kao sredstvo odvraćanja. Osim toga, konzumacija kalcijevih soli i hrane bogate kalcijem poznata je po svojim preventivnim svojstvima, jer suzbija pretjerani rast crijevnih stanica i suzbija kancerogeno djelovanje žučnih kiselina i masnih kiselina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *